El Govern espanyol posa en perill l’ésser viu més gran del planeta: Un exemplar de Posidònia oceànica que té 100.000 anys i una extensió de 8 quilòmetres

Grans infrastructures portuàries, innecessàries, costoses i amb repercussions ambientals molt negatives posen l’especulació i els interessos econòmics per sobre dels valors naturals i la protecció ambiental

Les praderies de Posidonia oceanica existents a la Mediterrània estan considerades, parlant en clau de biodiversitat i productivitat, com un dels ecosistemes més importants del planeta. Aquesta meravella natural té el seu màxim exponent en la praderia continua més gran del món, situada entre les illes d’Eivissa i Formentera, a l’Oest de la mediterrània, amb una extensió de 700 quilòmetres quadrats.

Aquestes praderies, on es troba un exemplar de Posidonia oceanica de 8 quilòmetres de llargària, estan seriosament amenaçades. L’activitat humana i la manca d’accions per aconseguir la seva efectiva protecció, suposen ja la desaparició del 3 % anual d’aquestes praderies.

660.000 m3 de fangs contaminats a la mar amenacen les praderies de Posidonia oceanica

Ara, un projecte de l’Estat espanyol, consistent en obres al port de l’illa d’Eivissa, per les quals es preveu l’abocament de 660.000 m3 de fangs contaminats provinents dels dragats a la mar, a l’est de les costes de la veïna illa de Formentera, pot suposar l’amenaça definitiva per aquest tresor natural.

A banda de la contaminació que provocaran aquestos fangs, aquest abocament comportarà, també, la dispersió i dipòsit de les restes d’una alga altament invasora (Caulerpa racemosa), que es troba a l’interior del port d’Eivissa, en mar obert, amenaçant d’aquesta manera les condicions de conservació de les praderies de Posidonia oceanica.

Les praderies de posidònia tenen un paper determinant en els ecosistemes marins i en la regeneració de platges i són l’hàbitat natural de més de 720 espècies d’organismes, sense comptar els peixos que s’alimenten o busquen refugi entre les seves fulles.

El gran valor de la praderia de Posidonia oceanica amenaçada per les obres que es pretenen portar a terme al port d’Eivissa queda patent per la seva catalogació com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC) en compliment de la Directiva d’hàbitats de la UE, i com Patrimoni Natural de la Humanitat per la UNESCO. També està inclosa dins del Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera.

Existeixen alternatives

L’estat espanyol justifica el projecte d’obres al port d’Eivissa per la necessitat d’ampliar i modernitzar les instal·lacions portuàries. Suposadament amb aquest objectiu s’ha confeccionat aquest projecte, valorat en 116 milions d’euros. Existeixen, però, altres alternatives molt més econòmiques i, sobretot, molt més respectuoses amb l’entorn que no s’han volgut estudiar, per què?

L’illa d’Eivissa ha patit terriblement la febre de l’especulació urbanística i la corrupció a les institucions. Les costes han estat castigades per una urbanització salvatge i el territori ha estat objecte d’obres públiques faraòniques, completament desproporcionades en una illa de tan sols 540 km2. Ara el malson continua amb el projecte d’ampliació del port de la ciutat d’Eivissa.

Tots els impactes són negatius

El projecte que pretén portar a terme l’estat espanyol comportarà un perill cert per les praderies de posidònia, però no només això. Per a la realització de les obres serà necessària l’extracció de 1.000.000 m3 d’àrids de les pedreres de l’illa d’Eivissa, és a dir, comportarà, literalment, la desaparició de muntanyes senceres a una illa de tan sols 540 km2; comportarà la reducció del mirall d’aigües del port de la ciutat amb plataformes de formigó de gairebé 8 hectàrees; suposarà un brutal impacte visual sobre els bens declarats patrimoni històric de la humanitat –la ciutat antiga d’Eivissa– i, a la llarga, comportarà la desaparició de la important zona humida coneguda com ses Feixes, per on l’Estat espanyol preveu realitzar, en un futur, els vials d’accés a les noves instal·lacions portuàries. Per altra banda, segons reconeix el propi govern espanyol, el port d’Eivissa perdrà en seguretat. De ser un port considerat 100 % resguardat passarà a ser segur “gairebé sempre” a causa dels vents del Sud. Tot això per permetre la continuació del desenvolupament insostenible vinculat a l’especulació salvatge amb el territori a l’illa d’Eivissa.

És hora d’aturar. Necessitam el teu Ajut.

Ajuda'ns a salvar la posidònia, a salvar la Mediterrània. Envia la teva protesta.