Premis Savina i Formigó'2006

Descarregar en format pdf el discurs del Premi Savina'2006
Descarregar en format pdf el discurs del Premi Formigo'2006

Discurs Premi Savina

En el moment que vivim i patim a la nostra terra i arreu del món, el que predomina, lamentablement, és la gent que vendria la seua ànima per un càrrec, un sou o una parcel·la de poder. Si per aconseguir això han de vendre la seua terra i la seva dignitat, tan se val.

En uns moments on els principis i la seua defensa son un bé escas, el nostre premiat d’enguany és tot un exemple de no haver-los traït mai. Malauradament, estam avesats a veure i escoltar persones que diuen una cosa i fan exactament el contrari. El Premi Savina 2006 ha set sempre coherent amb allò que defensava. Ha defensat l’estima a la terra i ha viscut i treballat sobre la base d’aquest principi. A més, ho ha fet amb modèstia, amb naturalitat, i sense considerar-ho res d’extraordinari.

El nostre premiat d’enguany ha viscut de la terra, pero curant-la i estimant-la. Ha set un pagès amb tot el que això significa i en tota l’extensió de la paraula. En queden pocs però ell és un admirable exemple.

Va ser fa ja un grapat d’anys, un dels principals impulsors de la Cooperativa Es Nostro Camp, i sempre ha estat al costat d’iniciatives encaminades a acabar amb el caciquisme que hem patit i estam patint en aquesta illa.

Algú com ell no hagués quedat mai al marge de la iniciativa ciutadana més important que ha nascut a Eivissa en els darrers anys, La Plataforma No Volem Autopistes. I ho hagués fet encara que ell no hagués estat un dels directament expropiats. No deim afectats perquè això ho som i ho serem tots els eivissencs i eivissenques per sempre.

El nostre Premi Savina ha tret el millor de la terra sense destruïr-la. Justament el contrari del que han fet i fan els que s’estan enriquint, encara més, a costa d’acabar amb l’equilibri territorial d’Eivissa i amb el seu futur; ha viscut sempre amb un total i absolut respecte cap a la terra.

Pero és que a més a més, ha estat sempre un exemple de mesura i de dignitat. Quan entraren a casa seua (sense permís, il.legalment, falsificant actes, com a tantes altres finques i a tantes altres cases) el passat 21 de febrer ; quan ho tornaren a fer el 8, el 13 i el 23 de març, ell va ser l’únic que no va perdre la calma i fins i tot es va permetre el luxe de consolar a gent que es venia abaix quan veia tanta barbàrie, tanta sanya, tanta destrucció. Quan entraven a altres terres i a altres cases, ell també era allí.

En tot el procés d’expropiació de tants de cents de mil metres quadrats de terra per materialitzar aquest disbarat que son les autopistes, tant el GEN com la Plataforma i molts de ciutadans han denunciat les males maneres, la prepotència i la falta absoluta de respecte cap a la legalitat que han demostrat els nostres des-governants. Això ho han patit tots els expropiats i tot aquell que s’ha posat al seu costat.

Pero és que en el aquest cas hi ha hagut autèntica sanya i desitg de vengança per part d’aquella persona que encara no li ha perdonat que fa anys va ser el primer que es va atrevir a enfrontar-se-li públicament. Ara li ha fet pagar i ho ha fet instrumentalitzant les institucions públiques de les quals mou els fils d’una manera absolutament vergonyosa.

A l’igual que una trentena de persones, va ser detingut per defensar la seua illa i els seus principis mentre els autèntics delinqüents, de traje i corbata, seguien i segueixen tan còmodament en els seus despatxos, cobrant un sou que pagam tots.

No era la primera vegada. Ja en els anys 70 ho va ser per defensar la llibertat i la democràcia, que no deixa de ser el mateix que està passant ara.

El nostre Grup ja va “premiar” en el seu moment els principals responsables d’aquesta gran tragèdia ecològica i social que són les autopistes i a la Plataforma que va nèixer per lluïtar contra aquesta amenaça definitiva, i volem aprofitar per revalidar aquells guardons i recordar la seua total vigència.

En aquest cas hem vist com la teòrica víctima ha resistit amb fermesa les envestides del monstre, hem vist com ha aguantat amb una actitut valenta els intents per enfonsar-lo. No ho han aconseguit. Ni ho aconseguiran. Perquè ha demostrat tenir una altura personal infinita, una dignitat que ha deixat en evidència la covarda baixesa d’alguns empresaris i el silenci covard d’alguns altres que haguessin tengut que parlar més alt i més clar.

Pot haver perdut part de la seua terra i bens materials, però ha vist augmentada la seua autoritat moral i s’ha convertit en un exemple per a tots. Com se sol dir, no li arriben a la sola de l’espardenya.

Per tot això:

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN) atorga el PREMI SAVINA 2006 de protecció de la Naturalesa d’Eivissa a ANTONI PLANELLS TUR, MALALT.

Discurs Premi Formigó

El polític que ocupa un càrrec de govern, ha de tenir una constant preocupació per servir els interessos generals i per millorar la qualitat de vida de la població. Això pot semblar una obvietat, però a la nostra illa és només una teoria.

Però quan aquests polítics tenen la responsabilitat específica i concreta de vetllar pel Medi Ambient, pel nostre fràgil medi ambient, llavors ja no hi ha excusa.

En canvi, quan contemplam la gestió que durant els darrers anys ha fet el nostre Premi Formigó d’enguany, no és possible evitar la decepció més aclaparadora i l’indignació més profunda. Diluida enmig d’un equip de govern dedicat en cos i ànima a la depredació territorial, la conselleria insular de Medi Ambient apareix com a simple titella decorativa, tan patètica com ineficaç. Existeix només sobre el paper, perquè no es pugui dir que ha desaparegut.

Aquesta teòrica conselleria de Medi Ambient que tenim pot exhibir en el seu currículum:

Això, per posar només alguns exemples del que, tan aviat com aquest personatge va arribar al seu càrrec, va començara a desfer. El conseller no va aportar res nou en substitució d’aquestes supresions, sinó que, senzillament, es va dedicar a desmantellar la conselleria, a buidar-la per dins per acabar convertint-la en una closca buida, amb un “responsable” que, això sí, cobra.

Una de les mostres més clamoroses de la incompetència d’aquesta Conselleria ha estat l’incompliment del Pla de Residus, elaborat i aprovat fa més de cinc anys. El seu currículum en aquest apartat és:

A això s’ha d’afegir el constant engany pel que fa a la compra de terrenys per dedicar-los a sòl públic i protegit. Des del seu primer any de conseller fins avui ha anat prometent públicament i oficialment, partides econòmiques per comprar finques. A dia d’avui no ha comprat ni un sol metre quadrat de terra, ni a Eivissa, ni a Formentera.

El nostre teòric conseller de Medi Ambient és còmplice d’una autèntica estafa ecològica al parc natural de ses Salines. Ha permés, sense xitar, que el Govern Balear elabori un Pla de Fondeigos que, en realitat, consisteix en continuar permetent que tothom que vulgui pugui fondejar on vulgui, igual que abans. La única novetat és que s’han gastat 1 milió d’euros.. Tot segueix com sempre. També a la part terrestre, el Parc Natural de ses Salines no és en realitat un parc natural, sinó una discoteca descapotable on tothom fa el que vol.

També va votar sense cap remordiment un PTI que converteix Eivissa i Formentera en terreny urbanitzable en la seua totalitat.

Però és que aquest conseller és també el mateix que ha votat a favor, al Parlament balear, de la reforma de nombroses lleis per a que a Eivissa i Formentera es pugui edificar dins els espais protegits.

I, en els darrers dies, no ha tengut cap problema en dir sí a una depuradora enmig d’una àrea protegida, amb la lamentable connivència, s’ha de dir, de l’Ajuntament d’Eivissa i el Govern Balear.

Així, sense cap vergonya, sense que res d’això li tregui la son, s’ha convertit un empleat dels que treballen per desfer Eivissa i Formentera, un submís i fidel aliat de les excavadores que arrassen les Pitiüses, del formigó, l’asfalt i el fems que les sepulten.

Per tot això, El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) atorga el PREMI FORMIGÓ 2006 de Destrucció de la Naturalesa a JOSE MIGUEL MAYANS SERRA, conseller de Medi Ambient del consell insular d’eivissa i Formentera.