Premis Savina i Formigó'2011

Descarregar en format pdf el discurs del Premi Savina'2011
Descarregar en format pdf el discurs del Premi Formigo'2011

Discurs Premi Savina

Resulta encoratjador observar que, en un món i en una illa cada vegada més desnaturalitzat, hi ha persones que treballen i lluiten per mantenir i potenciar els valors de la vida natural, la salud i el benestar col.lectius.

L’alimentació és un dels àmbits on tots podem veure, de manera quotidiana, com la natura i la qüalitat van desapareixent de la nostra vida.

Fa només uns pocs anys, a qualsevol botiga es trobaven productes locals, aconseguits majoritàriament amb tècniques sostenibles i saludables. Sabiem d’on venien les fruites, els llegums, les verdures... El seu sabor era intens i característic. Eren aliments autèntics, saludables, els mateixos de sempre.

Avui vivim una globalització alimentària que porta com a conseqüències negatives la pèrdua de diversitat dels productes, la desaparició dels productors locals, la reducció de qualitat aliments, la introducció de productes químics sintètics (apart de tot tipus de conservants i additius), la propagació dels transgènics... A la vegada això provoca la pèrdua de la biodiversitat, l’abandó de la terra, la destrucció del paisatge i, al nostre dia a dia, que a les nostres botigues i als nostres supermercarts s’hagin substituït els poductes de la terra per una sèrie de còpies devaluades del que tocaria ser. I, com tothom, sap som alló que menjam.

Dins d’aquest panorama, és motiu d’esperança el sorgiment de persones que mantenen cultius locals i amb ells els paisatges i produeixen aliments de manera ecològica, potenciant les varietats autòctones afavorint i tornant, en una paraula, a fer les coses com sempre s’haurien de fer.

El Premi Savina d’enguany, és una associació que està formada encara per un reduït grup de persones, però que ja ha aconseguit grans coses. Estan professionalitzant aquest sector i avui en dia es pot trobar producte ecològic fresc i local a moltes botigues, quan fins fa poc només es podien comprar directament a les finques.

Però, a més a més, aquesta associació participa en més de 1.000 menús ecològics i saludables de menjadors escolars, contribuint així de manera decisiva a garantir una alimentació de qualitat a les escoles.

Malgrat aquesta gran feina, aquesta associació es troba ara amb problemes a causa del futur incert que té l’entitat oficial de Balears encarregada de certificar l’agricultura ecològica. El Govern balear, del qual depén aquest organisme, ha dit que no pot seguir garantint-li el seu suport –cosa que lamentablement si volen seguir donant la plaga d’especuladors que ens assola- . Sense això, el futur dels productors i de tot el sistema quedaria a l’aire.

Per tot això, per tota l’activitat que està desenvolupant, per l’alt sentit de la responsabilitat cívica i social, pel seu compromís cap a la millora de l’agricutura i la qüalitat de vida i per la seua contribució a la recuperació de les varietats autòctones d’Eivissa i Formentera, el Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) atorga el PREMI SAVINA de defensa de la Naturalesa i el Patrimoni d’Eivissa a l’ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORS D’AGRICULTURA ECOLÒGICA D’EIVISSA I FORMENTERA.

Discurs Premi Formigó

En els darrers anys hem assistit a nombrosos atacs contra el nostre patrimoni històric i artístic. Aquests atacs no han tingut altre objectiu que el benefici econòmic d’uns quants a costa de la destrucció del que és de tots. Exemple de la manca de sensibilitat i de l’afany especulador que assetja la nostra illa és que una bona part d’aquests atacs els hem patit sobre els bens declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO i el seu perímetre, indrets que es troben, teòricament, protegits.

Encara no fa molt varem veure com l’Ajuntament d’Eivissa destrossava la estètica tradicional de diversos carrers de Dalt Vila amb un empedrat completament aliè a l’estil que ha de caracteritzar aquest conjunt històric.

Massa visibles son també les lamentables actuacions que s’han fet a l’edifici de Can Botino i a alguns edifics de sa Penya, que han vist desfigurat el seu perfil i alçades modificant la visual del conjunt històric.

Ara, però, en el que representa la culminació d’aquests autèntics atemptats contra el nostre patrimoni, fruit d’aquesta manca de sensibilitat i d’aquest afany especulador, obervam com és el propi Castell d’Eivissa el que pateix una actuació completament aberrant i que ha esguerrat el perfil visual de Dalt vila, és a dir, la postal i la imatge més internacionalment coneguda de la ciutat.

Mos referim especialment a l’exagerat i injustificat augment que s’ha produït en l’altura de les dependències que estan al costat la Torre de l’Homenatge i la Casa del Governador. No hi cap eivissenc amb un mínim de sentit comú que no s’hagi sentit escandalitzat per aquest atemptat patrimonial i estètic.

No s’entén de cap manera que les nostres institucions, des de l’ajuntament d’Eivissa fins el Consell Insular, que han de ser encarregades de defensar el nostre Patrimoni, hagin permés aquesta actuació, que elimina l’armonia de formes i disminueix el protagonisme de les edificacions històriques que hi ha al costat. La Catedral i la torre de l’Homenatge, s’han encongit repentinament devora aquest pegat de formigó nou. S’ha destruït el perfil de la ciutat vella i s’ha fet, com sempre, amb l’objectiu d’especular, d’exprimir aquesta illa, tant dóna si és encimentant i asfaltant el medi natural com si és, com en aquest cas, destrossant Dalt Vila.

L’iniciativa de convertir el Castell en un Parador de Turisme pot ser acceptable si es fa respectant una sèrie de mínims pel que fa a la conservació del recinte històric, però mai es pot excusar que en provoqui la seva destrucció.

Evidentment, els principals responsables d’això en son les institucions públiques, amb seu a Madrid, que han promogut i dissenyat aquest projecte. Per actuacions similars a altres indrets ja estan sent investigats per la justícia. Repetim, però, que això ha estat possible també gràcies a la complicitat i connivència de les institucions insulars.

Per això, per haver perpetrat un autèntic atemptat contra la nostra riquesa patrimonial, per haver trencat la fesomia històrica de Dalt Vila, per haver alterat l’estètica de l’indret més conegut d’Eivissa i per haver contribuït així a destruir un be inclós com a Patrimoni de la Humanitat, el Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) atorga el premi Formigó de destrucció del Medi ambient i el patrimoni cultural als promotors d’aquest aberrant projecte, organisme públic, depenent del Govern central, TURESPAÑA