24 d’Octubre: Dia Internacional del Canvi Climàtic

  • Eivissa es Rebel·la demana al Govern Balear i als Governs locals major ambició per reduir les emissions de CO2 i poder complir el protocol de Paris.
  • Demanen un decreixement de l’activitat turística a les Balears amb criteris de justícia social i sostenibilitat ambiental.
  • La Plataforma Eivissa és Rebel·la està formada pel GEN-GOB, Amics de la Terra Eivissa, Extinction Rebellion, Rebel·lió Científica i Ibiza Conciencia

Què podem esperar d’una altra cimera del clima?. Ja s’ha celebrat vint-i-set cimeres de canvi climàtic i tot i que la majoria dels països ha establert protocols i signat compromís, què ha canviat? La situació és molt greu i els efectes del canvi climàtic són visibles actualment i constants. Podem resoldre la situació simplement instal·lant panels solars fotovoltaics, aerogeneradors, punts de càrrega per a cotxes elèctrics i millorant el servei de transport públic? La resposta, per si algú ho dubte, és que no.

Hazel Morgan, presidenta d’Amics de la Terra Eivissa: “Tot i que les decisions preses en l’àmbit internacional suposen un avanç, el sistema econòmic i social que ens ha portat a aquesta situació continua igual, amb una resistència i inèrcia que ens fa ajornar els canvis cap al futur.   Els governs encara paguen subvencions a projectes de petrolieres o la construcció de noves infraestructures per transportar gas i hidrocarburs, accions totalment contradictòries als compromisos de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Karen Killeen, portaveu d’Extinction Rebellion: “Es penalitzen i criminalitzen les manifestacions de ciutadans i moviments contra aquestes accions dels governs. Però hi ha veus de sentit comú que defensen les activistes climàtiques. El Papa Francesc fa poc ha afirmat que són necessàries i que exerceixen “una sana pressió”, clamant contra “el punt de fallida del planeta”. Però mentre que la majoria dels ciutadans mostren la seva preocupació pels efectes del canvi climàtic, és notable que a nivell local no sentim cap resposta que podria tranquil·litzar-nos davant aquesta amenaça terrible, però és que la població ha de veure necessaris i urgents aquests canvis, i això requereix un temps, que no tenim i s’esgota”.

Octavio Pertot, president de Ibiza Conciencia:  “Encara que les grans decisions es fan a escala internacional, és important que els governs locals entenguin el seu paper i actuen en coherència. Un molt bon exemple són les assemblees ciutadanes pel clima, una manera participativa i activa de prendre part i que es podrien impulsar des dels nostres ajuntaments, per què així nosaltres, els nostres veïns i veïnes, pares, mares, oncles, güeles o la caixera, advocat, enginyera o el paleta poguessin dir la seva i veure com s’arriben a acords des de la base amb cooperació dels ajuntaments”.

Xisco Sobrado, coordinador de l’àrea marina del GEN-GOB: “El creixement no és saludable ni necessari. És totalment impossible en un planeta amb recursos finits. Aquest mantra de creixement sostenible és un mite i una apropiació indeguda.  Necessitem  un pla turístic amb mesures efectives que assegurin la reducció de la massificació dels nostres espais públics amb criteris de justícia social i sostenibilitat ambiental”.

Pablo Montoto, portaveu de Rebel·lió Científica: “Necessitem reduir la nostra dependència dels combustibles contaminants i anar canviant hàbits i costums que aquesta abundància d’energia ens ha donat. Necessitem una economia que canviï el seu prisma i que posi la vida de tots nosaltres i els altres éssers vius en el centre, que la valori, i que es reforci la cooperació, l’empatia i altres valors que res tenen a veure amb la competitivitat, els conflictes, les guerres, els guanys i les insolidaritats que comporta aquest consumisme i sistema econòmic i social actual”.

Ho hem de dir clar i ben fort: no podem continuar espoliant el planeta i els seus recursos! No poden continuar actuant com a amos i senyors de tot el que ens envolta! Hem de buscar unes altres regles de joc que controli la malaltia més perillosa que ens afecta: l’avarícia.

Plataforma Eivissa es Rebel·la