LA PLATAFORMA “SARGANTANES O SERPS” FORMADA PEL GEN-GOB I AMICS DE LA TERRA ELOGIA LA IMPLICACIÓ DE LES PERSONES VOLUNTÀRIES
Amics de la Terra i el GEN-GOB continuam fent feina en defensa de la sargantana autòctona pitiüsa (Podarcis pityusensis), greument amenaçada des de fa uns anys per diverses espècies de serps invasores.
Es tracta d’una tasca immensa, que només podrem fer amb la col·laboració de tots: associacions i institucions i, sobretot, necessitem la implicació de molts voluntaris.
Ja tenim una xarxa de voluntaris que arriba a tots els racons de l´illa d´Eivissa i continuem duent a terme diverses actuacions sempre guiades per les experts del COFIB (Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears). Actualment estam centrant els nostres esforços als municipis de Sant Antoni i Sant Josep on estan registrant més captures i es veuen més serps.
TREBALLAM EN DIVERSOS FRONTS:
1. Formació, assessorament i suport de les persones voluntàries que volen col·labor
2. Actuacions per fabricar i distribuir refugis per a les sargantanes.
3. Formació infantil amb tallers teòrics i pràctics
4. Estudis de la situació actual de les poblacions de sargantanes al Parc Natural de ses Salines.
Durant els últims 3 anys, hem format, assessorat i donat suport a persones voluntàries, amb 250 trampes lliurades. Les trampes són totalment equipades amb ratolí i materials per al niu i abeuradors.
Totes les trampes han estat cedides pel COFIB i les feines de formació i assessorament posterior , ajuda amb les captures i la cria de ratolins es realitzen amb persones voluntàries.
2. Muntar i distribuir caixes refugi per a sargantanes
Hem fet tallers formatius per al públic per muntar caixes refugi del model dissenyat pel COFIB, fetes de material d’obra i caixes reciclades de fruita per a simular parets de pedraper instal·lar als jardins dels assistents.
3. Formació infantil amb tallers teòrics i pràctics
Continuam oferint xerrades i tallers a tots els centres educatius que ho demanen per explicar la campanya i la problemàtica que pateixen les sargantanes.
4. Estudis i seguiment de la situació actual de les poblacions de sargantanes
Aquesta feina és molt important perquè ens proporcionen dades de les poblacions i el seu estat. A l’any 2023 s’ha iniciat, coordinat amb el Parc Natural de ses Salines, un projecte de seguiment de les poblacions de sargantanes per conèixer amb precisió els canvis que es van produint en la quantitat de sargantanes, en relació amb diferents factors com l’impacte dels gats i depredació de les serps.
Amb transsectes fixos de quatre zones amb hàbitat adient per a les sargantanes i censos visuals amb una periodicitat mensual d’abril a juliol, fent servir la metodologia de l’Associació Herpetològica Espanyola amb el programa SARE.
Per al present treball s’han contemplat 4 zones:
-Camí de can Blai.
-Torre de sa Sal Rossa.
-Cap des Falcó.
-Final de pista de l’aeroport.
A partir de les dades obtingudes i, en col·laboració amb el COFIB ens ajuda a centrar l’esforç de control o les actuacions de conservació de les poblacions de sargantana.
Comunicat conjunt GEN-GOB i Amics de la Terra
20 de juny de 2024