Premi Savina 2020 a l’IEE

Fa cinquanta anys un grup de joves, entre els quals es trobaven Isidor Marí Maians i Josep Marí Marí, varen impulsar la represa d’una entitat que havia nascut el 1949 en castellà i sota l’empara i tutela de l’Ajuntament d’Eivissa, i ho varen fer ja des de la independència i des de la defensa de la llengua catalana com a llengua pròpia o el patrimoni cultural i la terra com a principis irrenunciables.

És a dir, fent bandera de tot el llegat que ens identifica com a poble i que al llarg de la Història ha conformat la nostra identitat. I ho varen fer amb la complicitat de l’Obra Cultural Balear (OCB) i el suport d’intel·lectuals de la talla de Josep Maria Llompart o Marià Villangómez. Tan sols dos anys després publicaven els primers textos en català: Endevinetes i Curs d’iniciació a la llengua. Iniciaven així un camí difícil ple d’esforç i compromís amb la terra que va tenir fites tan importants com la defensa de ses Salines davant l’amenaça encimentadora i la reivindicació d’aquest indret de valor ecològic i històric excepcional com a Parc Natural o l’arribada de TV3 a les Illes.

Eren aquells els darrers anys abans de la mort del dictador i per això eren temps difícils per a qualsevol iniciativa que pretengués rompre el discurs únic, el monopoli de la llengua única o la defensa de la diversitat, però ho varen aconseguir.

En aquests cinquanta anys han passat per l’IEE gent amb la vàlua de Cristòfol Guerau d’Arellano o mossèn Joan Marí Cardona, qui presidí l’entitat durant dues dècades i qui va deixar una empremta importantísima a través dels seus llibres sobre la història i els paisatges d’Eivissa i Formentera: la col·lecció Illes Pitiüses n’és només un exemple.

En aquests cinquanta anys la col·lecció Nit de Sant Joan ha recuperat per a la posteritat noms de lloc, costums, tradicions, literatura oral i tot un llegat inmaterial conservat per a eterna memòria.

Fa anys es va crear també dins l’Institut el grup de coneixement del medi, que a través d’activitats sobre el terreny han permès des d’aleshores conèixer millor i valorar l’excepcionalitat, diversitat i valor dels paisatges illencs. Cada any es dona ocasió de conèixer, de la ma dels organitzadors, els racons de la nostra illa, la seva historia, que ha conformat els paisatges i els seus valors ambientals. Aquesta tasca és molt important, perquè conèixer és estimar, especialmente quan es tracta de valorar la terra que t’ha vist nèixer o que t`ha acollit.

Per tot això, complim en aquest cinquantenari un deute històric que tenim amb aquesta institució perquè ha set un far que ens ha acompanyat com a poble durant cinc dècades, que ha estat al costat i al front de la lluita per conservar aquesta terra.

Per tot això, per defensar la Llengua, la Cultura i la Terra, el GEN GOB-EIVISSA atorga el Premi Savina 2020 a:

L’Institut d’Estudis Eivissencs (IEE)

La Junta Directiva del GEN-Gob Eivissa
Lliurament dels premis Savina
i Formigó 2020, del GEN-GOB