Millora de l’hàbitat urbà per la sargantana

Malauradament la conservació de les poblacions de la nostra estimada sargantana (Podarcis pityusensis) es troba en una delicada situació. Tothom arreu de les Pitiüses és conscient dels problemes derivats de la introducció accidental de serps i del seu impacte sobre la nostra sargantana endèmica. Des de fa anys s’està treballant per aconseguir l’implicació de l’administració i fins i tot de la població en general per tractar d’aconseguir que la situació no sigui irreversible. Si voleu col·laborar directament podeu col·laborar en el programa de voluntariat del GEN-GOB i Amics de la Terra (Sargantanes o Serps), A l’enllaç trobareu tota l’informació.

Però mentre s’aconsegueix donar-li la volta a la situació, que sens dubte és molt greu i fins i tot es parla ja de la possible extinció en pocs anys, una de les claus per a evitar la desaparició de l’espècie és aconseguir reservoris poblacionals a partir dels quals iniciar la possible recolonització de territori per part de la sargantana. Una de les possibilitats per aconseguir aquests reservoris son les poblacions urbanes de sargantanes ja que l’hàbitat és menys adequat per a les serps i sembla que podrien ser part de la solució. Per aquest motiu entenem que millorar l’hàbitat urbà i aplicar millores als espais enjardinats que permetin incrementar el nombre d’exemplars i d’aquesta forma retenir la major diversitat genètica és un camí que s’ha d’explorar .

En aquesta línia de feina s’emmarca la col·laboració que des de Sargantanes o Serps hem desenvolupat amb l’ajuntament de santa Eulària per tal de millorar l’espai urbà del passeig de santa Eulària per a afavorir la presència de sargantanes.

Eivissa, 2 de juny de 2022
GEN-GOB.