SOS, SALVEM LA
SARGANTANA PITIÜSA

@marià marí

Voluntariat ambiental

Amics de la Terra Eivissa, GEN-GOB, Institut d’Estudis Eivissencs i Prou! Pitiüses en Acció! ens hem unit en defensa de la sargantana autòctona pitiüsa (Podarcis pityusensis), des de fa uns anys greument amenaçada per diverses espècies de serps foranes, fins al punt de trobar-se en perill d’extinció.

Ens mou un objectiu molt ambiciós: eradicar les serps del territori pitiús. És una tasca immensa, de la qual només ens en sortirem amb la col·laboració de tots: associacions i institucions, sí, però, sobre tot, necessitam la implicació de molts voluntaris. Volem crear una xarxa de voluntaris que arribi a tots el racons de l’illa d’Eivissa que comenci a funcionar a partir del mes d’abril del 2021.

És un repte difícil, ho sabem, però també sabem que l’estima que tenim per la nostra flora i fauna autòctones és el que ens anima i dona forces per iniciar aquesta campanya, i esperem que també us animi a vosaltres a participar-hi.

Informació bàsica que has de conèixer

L’època programada per a la captura de serps és d’abril a octubre. Els mesos d’abril i maig són els de més activitat. Durant la calor estival, l’activitat decau.

Els voluntaris inscrits rebran tota la informació necessària per al correcte desenvolupament de la seua activitat (com i on aconseguir les trampes i els materials, quin menjar necessiten els ratolins, protocols d’actuació i de bones pràctiques, etc.).

Per a l’obtenció de les trampes es demanarà un dipòsit, retornable en octubre quan recuperi les trampes l’entitat organitzadora.

Una vegada instal·lades, les trampes s’han de visitar 2 o 3 vegades cada setmana per assegurar que els ratolins tenguin menjar i aigua i veure si s’han capturat serps.

Bones pràctiques per posar i gestionar les trampes

Les trampes tenen dos compartiments independents, un per al ratolí i un altre per a la serp
Les trampes es col·loquen a un lloc pla, estable amb ombra, fora de camins i del pas de persones i mascotes
L’època de captura de serps es d’abril a octubre
Al compartiment del ratolí es col·loca material facilitar la construcció d’un niu, a més d’aigua i menjar
La trampa s’ha de revisar, al principi, dos o tres vegades cada setmana
Per manipular les serps capturades es recomana utilitzar guants tipus jardiner de mànega llarga
Es facilita un contacte per gestionar la retirada de la serp

Aquí tens tres videos explicant el procès

1-La gàbia

2-El ratolí

3-La serp

Fitxa d’inscripció de voluntaris

Línies de treball

Per millorar la gestió de la campanya s’han creat dues línies de treball en paral·lel, una formada per l’Institut d’Estudis Eivissencs i Prou! Pitiüses en acció! i l’altre formada per Amics de la Terra Eivissa i el GEN-GOB.